A híres Mona Lisa rejtélye

Leonardo da Vinci elképesztő festményét valószínűleg mindenki ismeri, hiszen a világ leghíresebb festményéről van szó. A művész a képet egy 77 x 53 cm nagyságú nyárfatáblára festette, olajfestékkel. A portré egy mosolygó nőt ábrázol, melynek arcán bölcsesség, valamint rejtély mutatkozik meg. A festmény nem csak a szépségéről híres, vagy a háttérben szereplő titokzatos tájról (a kutatók mai napig nem tudják, hogy hol található a táj, ami ihlette a festőt), hanem a festményhez fűződő bűncselekményről is, amelyet a 20. század legnagyobb műkincslopásának tartják. 

A festőművész élete

Leonardo da Vinci 1452-ben született Itáliában. Amellett, hogy nagyköveti tisztséggel rendelkezett és festőművész volt, Leonardo egy személyben volt feltaláló, anatómus, költő, író, építész, zeneszerző, szobrász, matematikus, tudós, és hadmérnök is. Sokan nevezik őt a reneszánsz ember őstípusának, hiszen rendkívüli tudással rendelkezett, emellett csillapíthatatlan, és végtelen kíváncsiság jellemezte. Mindenidők legnagyobb festőjének, és legműveltebb emberének tartják. 

Habár a művész egy Anchiano nevű kisvárosban született, jópár évet élt Milánóban, Firenzében, illetve Rómában is. 1469-ben Andrea del Verrocchio szobrász-festő műhelyében gyakornok lett, ahol elsajátította a vázlatkészítés és a festészet alapvető technikáit. 

Alapvetően egy jóképű, nyitott, és társaságkedvelő emberként írták le, így rengeteg barátnak örvendhetett. 

Pár érdekesség a festményről

Leonardo da Vinci a Firenzében töltött évei során festette meg a Mona Lisát 1503-ban. A kép festése nagyjából 3 évig húzódott, mert bizonyos feljegyzések szerint Leonardo 2 évig csak Mona Lisa híres mosolyát festette, mely egy nagyon titokzatos, bölcs mosolyt ábrázol. 

A festményt Giorgio Vasari festőművész nevezte el 31 évvel a művész halála után. Vasari sok más itáliai képzőművész életrajzát is megírta. A “Mona” kifejezés az olasz madonna szó egyik elterjedt rövidítése, a Lisa nevet pedig egy igen nagy tiszteletnek örendő firenzei kereskedő feleségéről, Lisa Gherardini-ről kapta a festmény. Leonardo soha nem adott a festménynek nevet, hiszen azokban az időkben még nem volt szokás a képek elnevezése. 

A nagy Mona Lisa rejtély

A festményhez fűződő rejtély tulajdonképpen arról szól, hogy valójában kit is ábrázol a vásznon ülő titokzatos mosolyú hölgy. Rengeteg találgatás kering a kérdés mögött. Az egyik leggyakoribb vélekedés az az, hogy azt a hölgyet ábrázolja a kép, akiről a festményt is elnevezték, Del Giocondo feleségét, Lisát.  A kutatók szerint a képen szereplő nő rejtélyes mosolya mögött Milánó hercegnéje, Aragónai Izabella áll, hiszen Leonardo több, mint 10 évig a hercegi udvarnak dolgozott, és a német szerző szerint Mona Lisa zöldszínű szemei a Visconti-Sforza családhoz való tartozását jelentik. Egy harmadik teória szerint a festőművész édesanyját, Caterinát festette le abban a pillanatban, amikor először megérzi hasában a gyermekének mozgását. Mona Lisa mosolya pedig azt az érzést adja át, amikor az előtte érzett szomorúságot felváltja a felhőtlen boldogság, és nyugalom. A rejtélyen rengetegen dolgoznak a mai napig, ám a legvalószínűbb megoldás az az, amit a Heidelbergi Egyetem feljegyzései között találtak a kutatók. A feljegyzésben megtalálható Vespucci kézirata, melyben az áll, hogy Leonardo da Vinci akkoriban egyszerre három képen dolgozott, amely közül az egyik az Lisa del Giocondo portréja, a másik pedig az eredeti Mona Lisa festményt, amelyet Leonardo senkinek nem adott át. 

A festmény elrablása

A festményt 1911-ben Vincenzo Peruggia lopta el a Louvre-ból. A kép 2 évvel később Firenzében került elő, amikor Peruggia el szerette volna adni az Uffizi képtár igazgatójának, azonban Alfredo Geri feljelentette Peruggia-t. Egy igen egyedi esetről van szó, hiszen a bűnelkövető keresése során még Pablo Picassót is letartóztatták, és kihallgatták. 

Az idők során a Mona Lisa egy igazi szimbólummá vált, nem csak a művészet világában, hanem a kultúrában is. Nagyon sok könyvet és regényt írtak Leonardo da Vinci életéről, és a festményről, de rengeteg filmet és sorozatot is készítettek a képen szereplő titokzatos mosolyról, valamint a kép elrablásáról is. Leonardo da Vinci nagyon nagy hatással volt a festészetre, ezért érdemes elolvasni néhány könyvet, ami az életéről szól, valamint ha valaki Párizsban jár, akkor mindenképpen érdemes megnézni a Mona Lisa festményt is a Louvre-ban.