Miért létfontosságú az emberiség számára a művészet?

A művészetek iránti csodálatomat édesanyámtól örököltem. Igazi művészi családból származom, így nem volt kérdés, hogy én magam is szenvedélyesen szeretni fogom a művészeti alkotásokat. 

Egy kis történelem

Művészetről már egészen az ősidők óta beszélhetünk, hiszen már az ősember is festett képeket a falakra, melyek általában olyan állatokat ábrázolnak, amikre vadásztak. Ezek az állatok leggyakrabban elpusztultan, sebesülten, vagy csoportosan jelennek meg, valamint megfigyelhető a képeken, hogy a formák és a mozdulatok rajzolása előtt alaposan megfigyelték az alkotók az eseményeket. Spanyolországban fedezték fel az egyik legnagyobb őskori barlangrajzot, mely az Altamira-barlangban található. Ez azért említésreméltó, mert a helyiség mennyezetén nagyjából 30 bölényt festettek le, és a kutatók szerint ezek olyan festmények, melyek az akkori emberek fennmaradásért való küzdelmeit fejezik ki. Az állatok erejét a széles nyakkal ábrázolták, illetve a világos és sötét színek váltakozása arra utal, hogy már ekkor is képesek voltak a művészek elkülöníteni a nézőhöz távolabb, vagy közelebb eső részeket, ezáltal rendkívül jól tudták ábrázolni, hogy mekkorák voltak az állatok.

Mi az, hogy művészet?

Magára a művészetre nem létezik pontos definíció, így csak körülírással lehet elmagyarázni a választ annak, aki ezt a kérdés felteszi nekünk. A művészet széles perspektívában nézve minden emberi alkotás, illetve alkotói célú emberi igyekezet összefoglaló neve. Tágabb értelmezésében a művészet függ kultúrától, történelemtől, valamint földrajzi helyzettől, de általános fogalomként használjuk az összes olyan törekvésre, amit az ember teremtői szándékkal alkot. A művészet fogalmát a görög tekhné, és a latin ars szóból alkották. Habár az ókorban még tudományos ágakat is művészeti értelemben használtak, például a grammatika vagy a logika, valamint a középkori időktől kezdve már megjelent a “szabad művészet” is, ma már inkább esztétikai értelemben használjuk ezt a kifejezést.

A mai  művészet olyan nagy szabadságnak örvend, hogy egyre kevésbé tudjuk egységesen meghatározni a fogalmát, ezért sokszor azt is nehéz eldönteni, hogy egy-egy alkotás egyáltalán műalkotásnak tekinthető-e. 

Miért van rá szükségünk?

Valójában arra sokkal pontosabb választ tudunk adni, hogy miért van a művészetre szükségünk, mint magára a művészet meghatározására. Habár nagyon gyakran felmerül dilemmaként, hogy a művészetet lehetetlen meghatározni, arra, hogy ezt eldöntsük, mindenki szubjektív szempontot használ. A művészet kortalan, és egy olyan önkifejező eszköz, melynek nem szabad manipulációvá válnia, hanem minden esetben hatalmas élményt kell nyújtson az alkotó, és a művészetkedvelő számára. Ezért mondják sokan, hogy a művészet gyakran csupán megállapodás kérdése.

Művészet nélkül valószínűleg az emberiség teljesen máshogy formálódott volna.

A művészet mindenhol ott van, példul építészet, festészet, szobrászat, színházi előadások, filmek, ékszerek és bútorok, sőt, még a főzésnek is van művészete. Tulajdonképpen mindent, aminek van formája, illetve mindent, amit az ember képes érzékelni (látni, hallani, tapintani) már művészetnek lehet nevezni, ezért a művészet annyira beleivódott az emberiség életébe, hogy ezek nélkül az emberek valószínűleg nem lennének boldogok.

Kutatások bizonyítják, hogy a művészet rendkívül jó hatással van az emberek egészségére, valamint a zenehallgatás, vagy a kézműves tevékenységek csökkentik a rákbetegek kezeléseinek mellékhatásait.

A művészet az emberek nagy részének segít feldolgozni traumákat, vagy épp az örömteli érzéseket segít felerősíteni, lehet az akár az alkotó, aki ezzel fejezi ki vágyait, megformálja a fantáziáját, valamint egy lehetséges, alternatív világot képes teremteni, vagy lehet akár a műkedvelő (fogyasztó) is, akiben érzéseket, vágyakat, gondolatokat kelt a műalkotás, és ezáltal tud a lelke gyógyulni, vagy fejlődni.