Szolgáltatók, melyek megkönnyítik az indie filmrajongók életét

Az indie filmek a személyes kedvenceim közé tartoznak, ezért elhoztam a kedves olvasóimnak pár olyan streaming szolgáltató nevét, amelyeket én is nap, mint nap használok, és biztos nem fog csalódást okozni senkinek. 

De mi az az indie film?

Azoknak, akik még csak most ismerkednek ezzel a műfajjal, szeretnék pár sort írni arról, hogy valójában mi is az indie film, és miért van ekkora sikere a filmiparban.

Az indie filmeket másnéven független filmeknek nevezzük, melynek műfaja az Amerikai Egyesült Államokban jött létre. A műfaj lényege, hogy ezeket a filmalkotásokat a hollywoodi filmstúdióktól függetlenül készítik, ennek megfelelően általában az alkotók sokkal kevesebb költségvetésből gazdálkodnak. A hangsúly leginkább a forgatókönyv magas színvonalán, az operatőri munkán, a színészi játékon, a rendezésen, valamint a kreativitáson van. A filmek elkészítését általában szponzorok támogatják. Ennek érdekessége, hogy ilyen szponzorok általában hollywoodi filmstúdiók is lehetnek, viszont hiába a pénzbefektetésnek, közvetlenül nem szólhatnak bele a filmek elkészítésébe.

Annak ellenére, hogy az indie filmek nagyon alacsony költségvetésűek, rendkívül sikeresek. Ennek a sikernek köszönhetően a költségeket messze meghaladó nyereséget hoznak a filmek, viszont ha a film elbukik, a veszteség csak minimális.

Netflix

Akármilyen furcsa, a Netflix is rendelkezik indie filmekkel. Habár ezen a platformon általában hamarabb találkozunk a mainstream filmekkel, mint a kevésbé híres gyöngyszemekkel, azért a Netflix-en is hamar rátalálhatunk az általunk kedveltebb indie filmekre.

The Film Detective

A Filmdetektív egy olyan streaming szolgáltatás, melyet kifejezetten a klasszikus filmek szerelmeseinek hoztak létre. Rendkívül könnyen kezelhető a felülete, illetve többszáz régebbi vagy újabb filmet lehet ezen a platformon megnézni. Különleges előnye, hogy olyan könyvtárral rendelkezik, ahol lehetőségünk van minden évtizedben kiadott filmek után böngészni.

IndieFlix

Az IndieFlix nevű szolgáltatónak már a nevében is benne van, hogy melyik műfajra összpontosít. Ez a platform az egyik személyes kedvencem, mert nem kell külön kiválasztani, hogy melyik műfajban szeretnénk keresgélni, hiszen csak az indie műfajra korlátozódnak. Igény szerinti filmeket is meg lehet találni rajta, de szezonális filmfesztiválokat is rendeznek, melynek a bérleteit külön meg kell vásárolni. Az IndieFlix havonta csak 4,99 dollár, ami ár-érték kategóriában a legjobbak közé sorolható.

MUBI

Az indie filmkedvelő ismerőseim körében a MUBI az egyik legelterjedtebb streaming-szolgáltató. A MUBI-n a kultikus klasszikusoktól kezdve a modernebb kincsekig minden film megtalálható. Nem csak azért szeretik ennyire, mert rendkívül széles választékot kínál, hanem a fóruma miatt is, ahol a filmek kedvelői kifejhetik véleményüket a filmek alternatív befejezéseiről. Ezenkívül a MUBI olyan élő csatornát működtet, ahol az általunk kiválasztott filmeket a nap 24 órájában nézhetjük.

Az indie filmműfaj ékes bizonyítékként szolgál arra, hogy nem kell mindig milliókat költeni egy film elkészítésére. Habár 2022-t írunk, és egyre többen szeretik a modern, számítógéppel készített filmeket, szerencsére sok ember még mindig az alacsonyabb költségvetésű filmeket preferálja, hiszen látványilag általában ezek a filmek állnak a legközelebb a valósághoz.