A film, amely meghódította a világot

Ebben a cikkemben egy olyan filmet hoztam el nektek, mely a filmiparban réginek mondható, viszont egyáltalán nem egy szokványos filmről beszélünk. Az életem során rengeteg filmet láttam már, mégis a Her című film volt az, ami nagy változást hozott el az ízlésemben. Mielőtt találkoztam ezzel a filmmel, nem igazán szerettem a sci-fi-ket, és megmondom őszintén, nem is nagyon néztem őket. A Her viszont megváltoztatta a véleményem a műfajról, ezért egy külön cikket szerettem volna szentelni ennek a filmnek.

Hogyan és mikor készült?

A Her című film 2013-ban készült, melyet Spike Jonze írt, és rendezett. Ez az amerikai sci-fi egy romantikus vígjáték-dráma, és a főszereplőt Joaquin Phoenix, illetve Scarlett Johansson játssza. Ezenkívül rengeteg más híres színésznő is megjelenik a filmben: Amy Adams, Rooney Mara, illetve Olivia Wilde.

A film ötletét 2000-ben fogalmazta meg Jonze, miután egy olyan cikkre bukkant az interneten, amiben egy olyan weboldalról írtak, mely egy mesterséges intelligencia program által lehetővé teszi az azonnali üzenetváltást. A forgatások 2 éven keresztül zajlottak Los Angeles-ben, illetve Sanghaj-ban.

Története 

A film egy magányos férfiról szól, Theodore-ról, aki éppen válóperben van az ex-feleségével. Levélíróként dolgozik, de amikor épp nem a munkával foglalkozik, a barátaival tölti szabadidejét, illetve videójátékozik. Egy nap meglátja az OS1 reklámját, mely egy mesterséges intelligencia által vezérelt operációs rendszer. Theodore úgy dönt, megvásárolja az OS1-et, és elkezd ismerkedni Samanthával, aki az OS1 hangja. Minél több időt töltenek együtt, annál közelebb kerül Theodore Samanthához, végül egymásba szeretnek. A mesterséges intelligencia egyértelműen hatalmas tudással rendelkezik, így tudását arra használja, hogy úgy segítsen Theodore-nak, ahogy más nem tud.

A film a belső kétségekről és konfliktusokról szól, érzelmi vívódásokról, illetve a fő etikai kérdésről: lehetnek-e érzelmei egy embernek egy robot felé? A robotnak valódi érzelmei vannak Theodore iránt? A film ezen kérdésekre keresi a választ, mi pedig nagyszerű lehetőséget kapunk arra, hogy ezt az érzelmi hullámvasutat végigkövessük. 

Díjak

A film nem csak a nézők szerint, hanem a szakértők szerint is zseniálisra sikeredett. Ezt bizonyítja az is, hogy 2014-től az Egyesült Államokban és Kanadában több, mint 1700 moziban mutatták be a filmet. A Her rendkívül széleskörű elismerést kapott a kritikusoktól illetve szakértőktől, valamint a 23 millió dolláros költségvetésből 48 millió dolláros bevételt sikerült elérniük. 

Jonze a forgatókönyv miatt rengeteg jelölést kapott, ezek közül a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó díjat el is nyerte, valamint a 40. Saturn Awardson is kapott díjat, ezenkívül az IMDB oldalán 8-as értékelésnek örvend. A filmet jelölték a legjobb filmnek járó díjra is, de azt sajnos nem kapták meg.

A közönség véleménye az enyém is

Bátran elmondható, hogy az én véleményem tökéletesen egyezik a nagyközönség véleményével. Rendkívül jól megírt forgatókönyv, kiváló színészi gárda (Scarlett Johansson hangja továbbra is elképesztő), és zseniális érzelmi vívódások. 

Ez a film tényleg a nem túl távoli jövőt szimbolizálja. Amellett, hogy drámai beszélgetéseknek, és képkockáknak lehetünk tanúi, nagyon sokan tudnak azonosulni a főszereplővel, hiszen már a mai társadalmunk is tele van magányos, és érzelmileg beszűkült, depressziós emberekkel.

Mindenkinek ajánlom ezt az elgondolkodtató filmet, hiszen arról ad tanúbizonyságot, hogy ebben a sokszor rideg világban talán nem is olyan bizarr, ha egy mesterséges intelligenciával alakítunk ki kapcsolatot, viszont jogosan merül fel a kérdés az emberekben, hogy ez mennyire etikus és egészséges.