A filmműfaj, amely a sport világába kalauzol minket

A művészet és a zene nagy szerepet játszik az életemben, de a sportokért is rajongok, hiszen 7 évig versenyszerűen karatéztam és kosárlabdáztam. Éppen ezért szeretnék az olvasóimmal megosztani pár olyan filmet, amely hatalmas szerepet játszott a sportfejlődésemben, illetve örök klasszikusként tekintek rájuk.

Pár szó a műfajról

A sportfilm, mint műfaj egy rendkívül régi stílus a filmiparban, hiszen tulajdonképpen már az 1960-as évek óta léteznek ilyen filmek. A produkciók lényege, hogy a filmek témája különböző sportokra épül, általában egy kiemelt sportág szerepel ezekben a filmekben, melyeknek a cselekménye és motivációja hatalmas mértékben a sporttól illetve a sportág (illetve az általa követett sportág) követőjétől függ. Ezenkívül ezek a filmek nem feltétlenül a sportrajongóknak készülnek, ellenben általában a sportrajongók alkotják a legnagyobb követői táborát az ilyen filmeknek. A tudós és forgatókönyvíró Eric R. Williams szerint 11 szuperműfaj létezik, ha a filmekről beszélünk: romantikus, sci-fi, akció, western, háború, horror, fantasy, életszelet, és a tizenegyedik pedig a sportfilmek.

Sportdráma, vagy sportvígjáték?

Mindkét alműfajnak megvan a maga szépsége. A sportvígjáték lehet játékos-orientált, vagy tematikus, gyakran szól kalandos hátterű főhősről, illetve szórakoztatóan mutatja be a sport előnyeit és hátrányait. A sportdrámák általában lassabb hangvételűek, ugyanakkor izgalmasak, mégis inkább a sportoló/főszereplő pszichológiai és érzelmi fejlődését követik nyomon.  A drámák nem mindig csak egy főhősről szólnak. Gyakran láthatunk olyan tematikájú filmet, amely két csapat versengését mutatja be; általában az egyik csapat azért versenyzik, hogy megmutassa, megérdemlik a dicséretet és elismerést, míg a másik csapat mindig győzni fog, ezáltal nehezebbé téve a főszereplő csapat versenyzését, olykor életét is. 

Két félidő a pokolban (1963)

Ez a film talán az egyik legrégebbi magyar sportfilm, Fábri Zoltán rendezésével. Története egy focista férfiról szól, aki egy ukrán munkaszázadban szolgál, de hamarosan parancsot kap, hogy egy magyarokból álló futballcsapatot állítson össze a németek ellen, mert a Führernek születésnapja lesz. Ez a film a háborús sportfilmek kategóriájába sorolható, és remekül, szinte kiválóan visszaadja a számunkra elfelejtett kor hangulatát, és politikai helyzetét.

Rocky (1976)

Szerintem a Rocky című film minden ember számára ismerős, még azok az emberek is tudják, hogy miről szól a film, akik nem látták. Ez a sportdráma Amerikában készült John G. Avildsen rendezésével, főszereplője és írója pedig Sylvester Stallone. Főhősünk a sport által próbál a szegénynegyed nyomorából kitörni. Mivel tehetséges, és erős, belecsöppen a boksz világába, és egyenesen a világbajnoki cím a célja. Rocky Balboa nem csak fizikai, de érzelmi hullámvasutát, illetve nehéz útját követhetjük végig a filmben, hiszen a sikerhez jó időzítés, illetve szerencse is kell.

Rodrigo Paredes from Ciudad Autónoma de Buenos Aires, Argentina, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

Egy kosaras naplója (1995)

Bátran állíthatom, hogy ez a film mindenidők egyik legjobb filmje azok számára, akik a kosárlabda és a krimi szerelmesei. Egy olyan világba kalauzol minket a film, melyben az erőszak és a drog uralkodik. Ebből a világból szinte lehetetlen megmenekülni, és ezeket a nehézségeket át kell élniük az utcán élő gyerekeknek. Nem csak egy sportfilmről van szó, hanem egy olyan életrajzi drámáról, amelybe nagyon jól beleszőtték a krimi világának sejtelmeit is. 

A szív bajnokai (2009)

Ez a rendkívül megindító film egy nehéz sorsú fiatalról, és egy nőről szól, akiknek sorsa egy nap összeforrt. Michael Ohernek meghatározó találkozása volt Leigh Anne-nel, amikor még csak lézengő kamasz volt. Habár Michael Oher egy hatalmas termetű, zűrős hátterű fiatal, emellett zárkózott és rendkívül jámbor. A film a két ember egymáshoz vezető útjáról szól, mely kicsit sem zökkenőmentes. A szív bajnokai egy igazán megindító film, így bátran ajánlom azoknak is, akik nem feltétlenül sportfilmkedvelők, ellenben a drámákat szeretik. 

Úgy gondolom, hogy mindenképpen említésreméltóak ezek a filmek, hiszen mindenidők legjobb sportfilmjeiről van szó, ráadásul nemcsak a sportok szerelmeseinek szólnak, hanem olyan embereknek, akik hasonló élethelyzetben vannak/voltak, mint a filmek főszereplői. Bátran állítom, hogy ezek a filmek segíthetnek megbirkózni a nehézségekkel, így érdemes egy-egy ilyen filmet megnézni.