Szoftverek, melyek segítségével bárki zenésszé válhat

A zenei szoftverek zseniális programok, hiszen lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy olyan zenéket hozzanak létre, amikhez nem kell élő hangszer használata. Ezek a szoftverek tulajdonképpen olyan digitális programok, melyek által könnyen lehet rögzíteni, szerkeszteni, keverni, vagy akár más módon finomítani a kiválasztott hangsávokat, ezáltal egy kezdő is könnyen létrehozhat nagyszerű zenéket. 

FL Studio 20

Az FL Studio 20 nevű programot azért szeretném elsőként megemlíteni, mert egy rendkívül letisztult, megbízható platfomról van szó. A program korábban Fruity Loops néven volt ismert, és három kiadásban található meg: Mixer, amely segítségével könnyen lehet zenéket keverni, a Playlist, amivel új mintákat lehet készíteni, és képes a hangjegyek automatizációjára, hangminták tárolására, valamint az FL Sudio Piano Roll, ami a leghíresebb lett a DAW szoftverek között. A Piano Roll-al komplexebb dallamok, akkordok, és skálák is könnyedén létrehozhatóak. Az FL Studio több, mint 20 éve van jelen a piacon, és egyre innovatívabb fejlesztésekkel állnak elő. 

Steinberg Cubase

A Cubase egy olyan digitális szoftver, melynek első verzióját 1989-ben fejlesztették ki zenei hangszerelésre, szerkesztésre, illetve MIDI-felvételre. A Cubase-nak szintén 3 szotfververziója elérhető jelenleg: Elements, Artist, és Pro. A továbbfejlesztéseknek köszönhetően a program szinte az összes számítógéppel kompatibilis. Nagy előnye, hogy a kreatív munkafolyamatok minden szakaszát lefedi, beleértve a komponálást, felvételt, szerkesztést, és a keverést is.

A szoftver ára jelenleg nagyjából 114 dollártól kezdődik, ez attól függ, hogy melyik verzióra van szükségünk.

Acid Pro

Az Acid Pro nevű szoftvert először 1998-ban dobta piacra egy Madison nevű cég, Wisconsin és a Sonic Foundry együttműködésével, ám ekkor még Acid pH1 volt a szoftver neve. Maga a technológia leginkább a 2000-es évek elején vált igazán népszerűvé a zeneszerzők és producerek körében, ugyanis ekkor hoztak létre egy weboldalt azon felhasználók számára, akik olyan hangszerelések, és kompozíciók iránt érdeklődtek, amik gyakorlatilag bármilyen tempóval működőképesek. Ez a program a Microsoft Windows összes verzóján fut, ám az Acid Pro 8 használatához minimum a Windows 8.1 vagy annál újabb verzió szükséges.

Audacity

Ez a program olyan zenészeknek és producereknek való, akik különböző forrásokból származó zenéket szeretnének rögzíteni és feldolgozni, valamint szeretik az olyan szoftvereket, amik segítségével rengeteg effektust lehet alkalmazni a zenékre. A program emellett a frekvenciaelemző eszköz segítségével lehetőséget nyújt a sávok elemzésére is, illetve a zeneszámokat olyan szerkeszthető hullámsávokként jelenítik meg, melyeket a felhasználók kedvükre szerkeszthetnek. Ezután a megszerkesztett hangfájlokon még számos más bővítményt lehet alkalmazni az audió analízis és a hatások növelésének érdekében. 

Darkwave Studio

És végül, de nem utolsósorban szeretnék egy teljesen ingyenes szoftverről írni, amelyet már én magam is kipróbáltam párszor, és még sosem csalódtam benne. A Darkwave Studio egy olyan programot biztosít számunkra, mely által gyakorlatilag egy igazi moduláris hangstúdiót hozhatunk létre otthon. Mindössze 3 MB tárhelyet igényel, valamint a program asztali számítógépen és laptopon is tökéletesen működik. A szoftveren minimum 8 különálló modul megtalálható, amely többek között HD-felvevőt, MIDI bemenetet, ütőhangszeres szintetizátort, valamint szekvencia-szerkesztőt is tartalmaz. Ezenkívül a munkafolyamatot 19 beépített bővítmény segíti, melyekkel számos különböző virtuális effektet tudunk a zenéinkhez hozzáadni. 

Ezeket a szoftvereket nem csak olyan kezdők számára ajánlom, akik szeretnének elkezdeni karriert építeni a zeneiparban, hanem olyanok számára is, akik már többéves tapasztalattal rendelkeznek, hiszen ezek a programok garantáltan megkönnyítik a munkájukat, emellett segít tökéletesebbre fejleszteni a zenei tudásukat.