Támogassuk az indie filmeket!

Számomra az indie műfaj egy örök gyöngyszeme a filmiparnak. Habár az indie filmek inkább a 80-as, 90-es években élték fénykorukat, azért manapság is rengeteg zseniális indie filmmel találkozhatunk, éppen ezért szeretném kiemelni a műfaj fontosságát, illetve hogy mennyire nem elhanyagolható támogatni az indie filmeket. 

Az indie filmeknek az a lényege, hogy nem bizonyos cégek szponzorálják a filmek elkészítését, hanem a közönség állja. Jómagam is rendszeresen adakozok, hiszen az indie műfaj arról szól, hogy a pénzemért cserébe rendkívül jó filmeket kapok.

A leghíresebb indie filmek

A nagy közönségsikert arató Quentin Tarantino filmek is az indie műfajba sorolhatók, például a Ponyvaregény, Spike Lee által rendezett Szemet szemért, Killer of Sheep Charles Burnett-től, vagy Steven Soderbergh-nek a Szex, hazugság és videó című alkotása. Az akkori időkben ezek a filmek újító szellemmel készültek, illetve nagyon éles tükröt tartottak Hollywood elé, mellyel az addigi hollywoodi filmkészítés hagyományait felrúgták. 

Amikor ezek a filmek nagy sikernek örvendtek, ezzel az amerikai populáris kultúra részesei lettek. Ez azt jelentette, hogy nem csak a kezdeti siker volt nyereséges, hanem a folyamatos érdeklődésnek köszönhetően utána is folyamatos bevételhez jutottak. Ezáltal folyamatos anyagi háttérrel rendelkeztek a független filmesek, így szerencsére az indie műfajnak a mai napig szilárd helye van a filmiparban, ami elég nagy befolyást gyakorol a filmművészetre. 

Miért támogassuk őket?

Kreativitás. Talán az az egyik legjobb jellemzője az indie filmeknek, hogy a kreatív szabadságnak nem szabnak határokat. Az indie filmek nem függnek a kasszasiker korlátaitól, így lehetőségük nyílik egyértelműbb, erősebb üzenetet közvetíteni, a készítők pedig szabadabban alkothatnak. Azzal, hogy támogatjuk őket, egyúttal a kreatív művészetet támogatjuk.

A filmkészítés részeseivé válunk. Ez a műfaj lehetővé teszi, hogy személyesen is átéljük a filmkészítés élményeit. A független filmeknek általában kisebb a piaca, ezért legtöbbször nincs A-listás szereplő a filmekben. Éppen ezért a filmesek a közönség, és a rajongók támogatásaitól függenek, ezáltal lesz a film sikeres. Amikor a filmesek megkapják a támogatásokat, gyakran jutalmat kapunk az adományozásért, például felrakhatják a nevünket a stáblistára. Én magam is átéltem már, hogy a nevem a stáblistán szerepelhetett, és nagyon sokat jelentett nekem, hogy megjelent a nevem a többiek nevei között. Ezenkívül lehetőséget kapunk arra, hogy eltöltsünk egy napot a forgatásokon, ami szintén hatalmas élményt tud nyújtani.

Különleges ajándékok. Nagyon sokan különleges tartalmakat ajánlanak azoknak, akik feliratkoznak a filmek hírleveleire, követik a filmeket, illetve ha a rajongók feliratkoznak, sokszor ingyenes e-könyveket is kínálnak cserébe. 

Nem csak az exkluzív ajándékokért kell támogatni az indie filmeket. Ezek a filmek nagyon jól megerősítik azt a tényt, hogy a művészet nem csak az önkifejezésről szól, hanem a kreativitásról is. Már önmagában kreativitást jelent, hogy nem szponzorok által tartják fenn magukat a filmkészítők, hanem a nézők támogatásaiból. Az által, hogy az adománypénzből finanszírozzák a filmkészítést, mégtöbb betekintést kaphatunk a filmek rendezési folyamataiba, nem mellesleg rendkívül jó érzés tud lenni, hogy a végeredményhez és a film sikeréhez mi is hozzájárulhattunk.