Őket hallgatja a világ 2022-ben

Úgy tartják, hogy minden énekesnek megvan a maga korszaka, és ezek a korszakok nagyjából csak 2-3 évig tartanak. Vannak énekesek, akik csak 1-2 zenével törnek be a zeneiparba, de aztán mégsem válnak ikonná, és vannak olyanok, akiket pedig már több évtizede rendszeresen hallgat a világ. Elhoztam nektek pár olyan énekest, akik korunk legjobb pop énekesei, és pár olyan ikonikus előadót, akik habár még fiatal énekesnek számítanak, mégis a mai napig szinte mindenki hallgatja zenéiket, és talán bátran kimondható, hogy örök hírnévre tettek szert.

Hogy lesz valakiből énekes?

Azért tartom fontosnak, hogy említsünk pár szót arról, hogy mit jelent énekművésznek lenni, és hogyan válnak (szerintünk) egyik napról a másikra hírességgé, mert számunkra néha úgy tűnhet, hogy az ő szakmájuk könnyű, ezért sokak tévesen azt gondolják, hogy az addig hétköznapi ember hirtelen válik felkapottá, miközben ezeknek az embereknek általában egy rendkívül hosszú folyamaton kell végigmenniük. Úgy tartják, hogy minél hosszabb ez a folyamat, annál tartósabban lesz valaki sikeres énekes.

Az énekes tehát egy olyan előadóművész, aki foglalkozásszerűen énekel, akár vokális zene előadásával, vagy akár kórusban való fellépésekkel foglalkozik. Ha valaki egyedül, tehát hangszeres kíséret nélkül énekel, akkor azt a capellának nevezik, de hangszeres kísérettel, együttesekkel, és más énekesekkel is felléphet. Sok énekesnek, aki általában egyénileg lép fel, van egyébként együttese is, mely más énekesekből áll, valamint a többi tagja hangszeres szólista. Az énekeseket műfaj és hangfekvés szerint lehet csoportosítani. Hangfekvés szerint női hangokat, és férfi hangokat csoportosítunk, a műfaj szerinti csoportokba pedig a népdalénekest, operaénekest, dzsesszénekest, rockénekest, a kóristát, nótaénekest, valamint a népdalénekest soroljuk. Nagyon sok énekes képes akár több műfajban énekelni egyszerre, valamint a különböző műfajok általában különböző stílusérzéket is igényelnek.

Post Malone

Igazi nevén Austin Richard Post 2015-ben robbant be a köztudatba, a White Iverson című dalával, majd utána rá 1 évre pedig kiadta az első stúdióalbumát, aminek a Stoney címet adta. Az első helyre azért őt teszem, mert korunk egyik leghíresebb énekeséről és rapperéről van szó, aki nem mellesleg zenei producerként, valamint dalszerzőként is dolgozik. Austin-t a különféle zenei stílusok világába édesapja, Richard Post vezette be, aki fiatal korában lemezlovasként dolgozott.

Post Malone-t a 61. Grammy-díjátadó gálán összesen 4 díjra jelölték 2018-ban a Beerbongs & Bentleys című albumáért. A rá következő hónapokban összesen még 3 albumot jelentetett meg, valamint a szeptember 6-án megjelent Hollywood’s Bleeding című albuma csak az első héten majdnem félmillió példányban kelt el, emellett a Billboard 200 élén debütált az album.

Ariana Grande

Ariana Grande olasz származású amerikai színésznő, dalszerző, valamint énekesnő. Ariana már kislányként is színésznő szeretett volna lenni, így már gyermekként is híresebb darabokban játszott. 2009-ben jelentkezett a Nickelodeon sorozatába, a V, mint Viktóriába, ezzel a szerepével alapozta meg színésznői karrierjét Ariana. 

Az énekesnő három éven keresztül a 2013-ban megjelent stúdióalbumán dolgozott, melynek a Yours Truly címet adta. Az album rendkívül nagy példányban kelt el, és hatalmas sikert aratott világszerte. Ariana 2015 és 2017 között a Dangerous Woman (az eredeti címe a Moonlight volt) című számával debütált, melyet a legjobb popénekes albumért és a legjobb pop szóló előadásért Grammy-díjra jelöltek. Az énekesnő ezután még számos híres zenével ajándékozta meg rajongóit, többek között a Sweetener, a Thank U, Next, God Is a Woman, illetve a Rain on Me is ilyen volt, emellett a színészi karrierjét sem hanyagolta el. 

Ed Sheeran

Az utolsó zenei előadó, aki úgy gondolom, hogy szakmailag és emberileg is megérdemli a megemlítést, az Ed Sheeran. A 31 éves előadó a pop, és akusztikus műfaj egyik legjobbja, és meglepő módon a népzenei stílusban is ír zenéket. Az angol énekest összesen 10 award-ra, és 4 Grammy-díjra jelölték, ezekből mindet meg is kapta. Leghíresebb zenéi az I see Fire, Thinking Out Loud, Photograph, Galway Girl, és a Perfect. Ed Sheeran-t én magam is állandóan hallgatom, hiszen nagyon különleges hangja van, és személyes kedvencem a Perfect átdolgozása, melyen Andrea Bocelli-vel dolgozott együtt.