A zenei stílus, amely 40 éve népszerű

Kevés olyan zenei stílusról lehet beszélni, ami több évtizeden át tartó népszerűségnek örvend, de szerencsére az alternatív zene ezek közé sorolható. Az alternatív zenei műfaj az egyik személyes kedvencem. Szinte mindig ilyen stílusú zenéket hallgatok, és bátran állítom, az én ízlésemhez talán ez a műfaj áll a legközelebb. 

Mit jelent az alternatív zenei stílus?

Ennek a stílusnak a nevével ma már sokféleképpen találkozhatunk, sokan hívják alternatív rocknak (alt-rock) vagy egyszerűen alternatívnak, de magára a műfajra először a College rock kifejezést használták az Egyesült Államokban. Az alternatív zene tulajdonképpen a rockzene egyik műfaja, mely az 1990-es években terjedt el széleskörűen, viszont az 1980-as években jött létre. Négy alműfaja van: indie pop, gothic rock, grunge és a Britpop. Mind a négy műfaj stílusa és magatartásformája a punk rock stílusára építkezik. 

Mi teszi egyedivé?

A stílust érdekes sajátosságai teszik egyedivé. Az alternatív műfaj hangzásvilága a twee pop kiszámíthatatlan stílusától kezdve indult, majd a gitárral alkotott Britpopzenén keresztül, a gothic rock melankolikus hangulatán át egészen a grunge keményebb gitárzenei stílusáig elterjedt. Habár az alternatív rock is rock kategóriába sorolható, mégis rendkívül különbözik más rockműfajoktól. Az alt-rockdalok szövege leginkább a társadalmi problémákról szól, mintpéldául a depresszióról, környezetvédelemről, vagy drogokról. Más szóval míg némely más rockműfajban megtalálható lázadóbb, élesebb hangvételű együttes, addig az alt-rock előadók inkább tükröt  mutatnak, illetve társadalomkritikákat adnak át hallgatóinak. 

Mennyire van eltűnőben?

Az alter zenével valószínűleg mindenki találkozott már legalább egyszer az életében. Ez a műfaj rengeteg közönséget megmozgat, és ahelyett, hogy hanyatlóban lenne, egyre mainstream-ebbé válik. Egyre több alternatív zenével lehet találkozni a rádióban, illetve egyre több zenekart hívnak olyan fellépésekre, amiken hatalmas közönség előtt kell előadniuk, szóval bátran ki lehet jelenteni, hogy egyáltalán nincs eltűnőben ez a műfaj.

Miért ilyen sikeres?

Ez az egyre elterjedtebb zenei irányzat azért ennyire sikeres a mostani generáció körében, mert az előadók rendkívül jól megtudják fogalmazni a zenéikben a rendszerkritikát, miközben olykor-olykor humoros köntösbe burkolva szórakoztatják a hallgatóságot. Ezzel a stílussal rendkívül jó hangulatot lehet teremteni a koncerteken, illetve olyan emlékeket, és érzéseket tudnak felidézni bennünk ezek a zenék, amikre más műfaj nem biztos, hogy képes. 

Ez a zenei stílus olyannyira színes, és változatos, hogy nehéz megfogalmazni, hogy tulajdonképpen kinek ajánlanám. Egészen tinédzserektől kezdve az idősebb generációig mindenki odáig van az alternatív zenékért, mert ebben a stílusban mindenki megtalálhatja a számára megfelelő zenéket. Rendkívül egyedi műfajról beszélünk, hiszen léteznek könnyed, táncolható zenék is, amik jókedvre derítik az embert, szerelmesebb hangvételű zenék, amik szép emlékeket idéznek fel bennünk, vagy olyan jól megfogalmazott társadalomkritikák a zenékben, melyek kifejezetten erős tükröt mutatnak a társadalomnak.

Ha még eddig valaki nem ismerte ezt a zenei műfajt, bátran ajánlom minden művészet és zenerajongónak, hogy hallgasson bele néhány alternatív stílusú számba, mert ez a zenei irányzat garantáltan nem fog csalódást okozni senkinek, aki kedveli az egyedi stílust.