A legjobb zenei szolgáltatók

Úgy gondolom, hogy a zene az, ami nélkül az emberek hétköznapja rendkívül egyhangú lenne. Nem hiába áll fenn a tény, hogy ha bárkit megkérdezünk, hogy szeret-e zenét hallgatni, rögtön azt válaszolja, hogy igen. Minden nap hallgatjuk – ingázás, munkavégzés, videojátékok, sportfogadásokat kínáló webhelyek böngészése, mint a szerb Sportsko klađenje i slot igre, és vásárlás. Más szóval, folyamatosan hallgatunk. A mai modern társadalomban szerencsére megszámlálhatatlan lehetőségünk van a zenehallgatásra, ezért szeretném ebben az összefoglaló cikkemben röviden kifejteni a két legnagyobb zenei stream szolgáltató előnyeit, illetve hátrányait.

Mi a zene?

Elöljáróban említést tennék a zenéről általánosságban, hiszen úgy, mint a művészetet, a zene fogalmát sem könnyű pontosan meghatározni. Egyes meghatározások szerint a zene érzelmeket kiváltó elrendezése a hangnak és a csendnek, és lényege az idő. A zene egy olyan folyamat, mely hangok tudatos elrendezéséből áll, valamint lényegében egy művészi kifejezési forma. Eredete már az őskőkorig visszavezethető, hiszen az emberelődök már akkor is feltalálták, hogy ha egy botot egy kőhöz ütnek, akkor annak szép, ritmusos hangja van.

Deezer

A Deezer nevű francia internetes zenei szolgáltató, mely már 2007 óta működik. Lényegében a Deezer egy netrádió, de előfizetési szolgáltatása is van, mely által úgynevezett musicboxként is tudjuk használni. Eleinte még csak pár országban volt elérhető az emberek számára, azonban 2011 óta világszerte kiterjesztette a szolgáltatásait.

Egyik nagy előnye, hogy ingyenes is használható, ellenben így nem reklámmentes, nem lehet offline módban zenét hallgatni rajta, illetve óránként csak hat átugrási lehetőségünk van, és nem lehet beletekerni a zenékbe. Ha valaki előfizet a prémium, HiFi, vagy Family csomagra, akkor viszont az összes szolgáltatás korlátlanul elérhető.

Spotify

A Spotify, csakúgy, mint a Deezer, egy 2006-ban alapított kereskedelmi zenei stream szolgáltató. Mivel Svédországban alapították a céget, a szolgáltató először csak Svédországban volt elérhető a nagyközönség számára, azonban 2012 decemberétől már számos országban is elérhetővé vált. Alapítója Daniel Ek, akinek köszönhetően ma már több, mint 400 millió felhasználó használja ki a Spotify nyújtotta lehetőségeket. A Spotify lényegében másolásvédelemmel ellátott zenéket, illetve más tartalmakat tesz elérhetővé nagyobb lemezkiadók közreműködésével együtt. Ilyen partner például az EMI, az Universal, a Sony, és a Warner Music Group. A zenék közötti böngészésre is lehetőséget kapunk műfaj, lejátszási lista, zeneszerző, lemezkiadó, valamint album alapján. 

 Hangminőség

A zenei szolgáltatók mind különböző minőségűek, illetve ez a minőség mindig az előfizetési tervtől függenek. Habár az ingyenes felhasználók 128 kbps-mal élvezhetik a zene minőségét a Spotify által, és a prémium előfizetők pedig 320 kbps-ig hallgathatnak zenét, a Deezer prémium előfizetői 1411 kbps HD minőségű zenei élményt kapnak.

Offline mód

A Deezer Premium felhasználók lehetőséget kapnak arra, hogy letölthessék a zenéket az alkalmazásba, vagy az asztalra, hogy azt internet nélkül hallgatni tudják. Ha több, mint 1000 dalt tartalmaz a lejátszási listánk, és szeretnénk mégtöbb zenét letölteni, akkor a mobileszközünkön csak az első 1000 jelenik, viszont számítógépen az összes.

Ahhoz, hogy a Spotify-on letölthessünk zenéket, ahhoz a Spotify Premium-ra elő kell fizetni. Habár ennek az előfizetési díja csupán 9.99 dollár havonta, csak akkor hallgathatjuk meg a letöltött zenéket, ha ezek sávját támogatja az eszközünk. 

Zenei könyvtár

A zenei streaming szolgáltatásban az egyik legfontosabb szempont az, hogy mennyi dal található meg az egyes szolgáltatók könyvtárában. Míg a Spotify-on több, mint 40 millió zene van biztosítva 78 ország számára, addig a Deezer-en több, mint 53 millió zene játszható le 180 országban. 

Összefoglalva, mindkét szolgáltatót más-más tényezők miatt tartjuk előnyösnek. Ha valaki utazás közben szereti élvezni a zenét, akkor az inkább a Deezer-t létesíti előnyben, hiszen az nagyobb könyvtárral rendelkezik, viszont ha valaki inkább böngészni szeret a zenék között, illetve új zenét szeretne felfedezni, akkor arra a Spotify a legalkalmasabb, mivel ezzel a szolgáltatóval lehetőséget kapunk hangulat szerint, illetve megjelenési évek alapján felfedezni új zenéket.