A régi filmek szépségei

A régi kifejezés mindenki számára szubjektív, hiszen van, akinek már a pár évvel ezelőtti film is réginek számít, ezzel ellentétben van az a tábor, akik az én nézeteimet képviselik. Számomra a régi kifejezés a 60-70 évvel ezelőtt készült filmeket jelenti, amikor még csak némafilmeket, és fekete-fehér filmeket gyártottak. A régi filmeknek egyedülálló értékei vannak, melyeket soha nem fogunk elfelejteni, hiszen egy egész kultusz épült köréjük.

A filmek születése

Lenyűgözőnek tartom a tényt, hogy a világ legelső filmjének egy 1888-as filmet tartanak, melynek a neve Roundhayi kerti jelenet. Ez egy angol-brit néma rövidfilm, melyet Louis Aimé Augustin Le prince rendezett, valamint ő volt a producer, az operatőr, a vágó és a vezető producer is. A filmek keletkezésének pillanatát azt tekintjük, amikor először tartottak vetítést közönség előtt a kinematográf feltalálói. Érdekesség, hogy nagyjából két évszázad kellett ahhoz, hogy az állóképtől minőségi mozgóképig jusson el a filmfejlődés, ezután 1904-ben keletkezett a hangzófilm, majd 1922-ben a digitális hangzás (Vitaphone), mely egy új eljárásnak számított a filmvilágban. 

Miért tartjuk szépnek a régi filmeket?

A régi filmek szépségei egyértelműen attól függenek, hogy milyen szemmel nézzük őket, hogyan viszonyulunk hozzájuk. Az új, modern számítógépekkel alkotott filmekkel ellentétben a régi filmek sokkal valósághűbbek. Ennek pedig az a következménye, hogy az új filmekben egyre több a fikció, ezáltal nem tudunk teljesen azonosulni velük, nem tudjuk beleélni magunkat a filmbe.

Példaként felhoznám az egyik kedvenc kultuszfilmemet, a Madarakat. Ez az Alfred Hitchcock által rendezett lenyűgöző film tökéletes példa arra, hogy a mai horrorfilmek nagy része mennyire nem állja meg a helyét, és nem éri el azt a hatást, amit az ember egy thriller-horrorfilmtől várna. Ezzel ellentétben a Madarak egy olyan film, ami annak köszönhetően, hogy még számítógépes effektek nélkül készült, rendkívül valósághű. A film úgy adja át az eseményeket, hogy közben a nézőben felmerül a gondolat, hogy mi lenne, ha vele történne meg ez a negatív esemény. Ezek a technikai különbségek arra szolgálnak, hogy akik a látványt szeretik, azok inkább a számítógéppel alkotott filmeket részesítik előnyben, míg azok, akik szeretnék magukat beleélni a történetbe, inkább a régi filmeket választják.

Miben látjuk a régi filmek értékeit?

Amikor egy modern filmet nézünk, sokszor elvárjuk, hogy az látványos legyen, ütős párbeszédekkel. A régi filmekben is találkozhatunk dinamikusabb jelenetekkel, de ezekben a cselekményt inkább az összetett szövegkönyv viszi előre, illetve a kreatív párbeszédek. 

Ahogy a mondás is tartja, néha a kevesebb az több. Érdemes megnézni pár régi filmet, hiszen elsősorban nagyon sokat tudunk tanulni belőlük, nem utolsó sorban pedig a legnagyobb szépségük az, hogy hiába régiek, örökké időtállók maradnak.