Hírek a művészvilágból

Aki igazi művészet kedvelő, az tudja, hogy mennyi pozitív hatása van annak, ha tisztában vagyunk az aktuális hírekkel a művészet világában. Nem csak, mint művészet kedvelőnek érdemes követni a híreket, hanem a művészeknek is, hiszen ha tisztában vannak az éppen zajló eseményekkel, akkor könnyebben felvehetik a ritmust a versenytársakkal. Ez még fontosabb, ha a művész a megélhetését is a művei eladásából fedezi. Ezért elhoztam pár olyan híroldalt a kedves olvasóimnak, ami hasznos lehet minden olyan ember számára, aki legalább egy kicsit is, de benne van a művészetvilágban. 

kultura.hu

Ez az oldal magyar viszonylatban az egyik legnépszerűbb művészeti híroldal. Én személy szerint mindennap követem, hiszen 5 témakört érintenek: Színpad, Art&Design, Zene, Film, Irodalom, valamint szuper programajánlóval is rendelkezik, aminek segítségével hamar tisztában lehetünk az aktuális eseményekkel. Rendkívül jó interjúkat lehet olvasgatni ezen az oldalon, ráadásul naponta többször is frissítik, hogy garantáltan ne maradjon le senki az újdonságokról.

artportal.hu

Az artportal.hu egy olyan művészeti hírportál, amely nem csak az aktualitásokat osztja meg velünk, hanem kutatási témákhoz kapcsolódó cikkeket is megtalálhatunk rajta. A magazin kategóriáit fajta szerint lehet megtalálni az oldalon: magazin, hírek, interjúk, klasszikus, kortárs, nemzetközi, közügy, és nézőkép szerint. A nézőkép egy igen csak érdekes kategória, aminek lehetőségeit nem sokan használják ki. A téma lényege, hogy olyan cikkekről olvashatunk, amikben a művészek az Ő szemszögükből nézve osztják meg gondolataikat.  Ezenkívül a weboldal egyik hatalmas előnye, hogy minden cikk alá oda van írva, hogy hány perc az olvasási idő, ami segít eldönteni, hogy érdemes-e megnyitni a cikket, lesz-e elég időnk az elolvasására. 

artmagazin.hu

Az Artmagazin Online egy olyan online művészeti magazin, mely nem csak egyedi, érdekes információkat oszt meg a közönséggel, hanem nagyszerű szórakozást is nyújt az olvasó számára. Érdekessége, hogy a magazin archívumában egészen 2003-tól napjainkig az összes magazint megtaláljuk. Ez azért kiemelendő, mert ha végigolvassuk a magazin számait, akkor észrevehetjük, hogy milyen fejlődésen ment keresztül a művészi világ, milyen irányzatok voltak a trendek az adott években, és össze lehet hasonlítani a régi művészi értékeket a maival. Nagyon letisztult a platform felülete, átlátható, elegáns, és egy élmény az oldalon olvasgatni.

The Art Newspaper

A The Art Newspaper az a platform, amin a globálisan zajló eseményeket lehet követni a művészvilágban. Az első újságot 1990-ben gyártották le Il Giornale dell’Arte néven, de maga az ötlet már 1983-ban létrejött Umberto Allemandi és Anna Somers Cocks által. A székhelyük Londonban és New York-ban található, valamint online és nyomtatott verzióban is megjelentetik az újságot. A nyomtatott verzió olvasását mára már több, mint 30 országban élvezhetik a művészetkedvelők.  

Hyperallergic

Ez az online újság inkább művészi fórumnak mondható, mint hírújságnak, de úgy gondolom, hogy muszáj megemlíteni, hiszen egy rendkívül szórakoztató weboldalról beszélünk. A Hyperallergic-nek nem csak a neve kreatív, de a cikkeket is vidám hangvételben írják meg. A fórum már 2009 óta jelen van az internet világában, stílusát pedig a játékos és radikális gondolkodásmód jellemzi. Annak ellenére, hogy humoros stílusban íródnak a művészeti és kulturális cikkek, azért komoly témákat is feszegetnek. A művészhírek mellett olvashatunk könyvekről, filmekről, illetve vitákról is az oldalon. Az oldal üzemeltetőinek nemrég lett egy új podcast-ja is, amibe szintén érdemes belehallgatni. 

Remélem hasznos volt ez a cikk számotokra, és meglátogatjátok az általam említett híroldalak egyikét.