Tippek, amik segítenek, digitális művésszé válni

A modern művészet ma már megállíthatatlan sebességgel, párhuzamosan fejlődik a számítógépes tudományokkal. Régebben sokkal kevesebb eszköze volt a művészeknek alkotni, kevesebb módszert ismertek a gondolataik, érzelmeik kifejezésére. Ma már szerencsére a modern technológiának köszönhetően erre rengeteg lehetőség van, amit ki is lehet használni. A számítógépes, másnéven digitális művészetről lesz szó a következő cikkemben, ami segíteni fog abban, hogy ha valaki szeretne digitálisan alkotni, akkor mit kell tenni ahhoz, hogy sikeresek legyünk benne.

Mi a digitális művészet?

Magára az elnevezésre már egészen az 1960-as évek óta használnak különböző kifejezéseket, például számítógépes művészet, vagy multimédiás kortárs művészet. Jelentése olyan művészekre értendő, akik a digitális technológia felhasználásával állítanak elő művészeti alkotásokat.  Ez az elnevezés egy összefoglaló név, amibe rengeteg tevékenység beletartozik, mint például a festészet, szobrászat, rajz, irodalom, hangművészet (zene), illetve az új stílusirányzatok, amik nemrég váltak elismertté: virtuális valóság, és a digitális installáció.

A digitálisan készített alkotások legtöbbjét a mainstream média felhasználja a reklámjaiban, ezenkívül vizuális effektek előállítására is alkalmasak a filmiparban. Vannak művészek, akik először hagyományosan készítik el a terveket, majd utólag digitalizálják, de vannak, akik csak programokat használnak. Tehát a digitális művészet alkotásai lehetnek számítógéppel generáltak, szkennelt fényképekből, vektorgrafikus szoftverekkel, grafikus táblával, vagy egérrel készítettek is. 

Érdekesség

Andy Warhol számítógépét 1985 nyarán a New York-i Lincoln Centerben mutatták be. A művész ezen számítógép segítségével hozta létre a Debbie Harry nevű képét, melyet egy videókamerából rögzítettek monokrómban, majd egy grafikus program segítségével digitalizálták, aminek ProPaint a neve. A számítógépének neve Commodore Amiga. 

Digitális festészet, rajzolás

A digitális festészet azt jelenti, hogy egy digitális technikával valósul meg a hagymányos festészet. Az eszköz, mely által festünk, az csupán egy médium, csak úgy, mint egy fotósnak a fényképezőgépe: ezen keresztül közvetíti a művész az üzenetét, gondolatát, vagy érzéseit. A digitális festészet tágabb értelemben ugyanaz, mint a klasszikus értelemben vett festészet, hiszen mindkettőnél kétkezi munkával alkot a művész, viszont itt ecset helyett digitális tollal alkot, és a digitális tábla pedig a vászon. Ha valakit érdekel a grafikus tervezés, digitális festészet, vagy rajzolás, akkor mindenképpen érdemes először megismerkednie a különböző grafikai programokkal, illetve ajánlott olyan eszközöket beszerezni, amik által minőségi alkotásokat tud létrehozni. Ez azért meghatározó kulcspontja az irányzatnak, mert ha a művész ismeri a programokat, amiket használ, időt spórol magának, folyékonyabban halad a munka, illetve megkönnyíti vele a munkáját, hiszen minél jobban sikerül egy alkotás, annál elégedettebb lesz a művész maga is. A stílus- és arányérzék, illetve a színek megfelelő használata is elengedhetetlen a jó alkotáshoz.

3D tervezés

A 3D tervezés az egyik legérdekesebb ágazat a digitális művészeteken belül. A 3D tervezési folyamata egy olyan procedúra, melynek során bizonyos objektumok és alakzatok matematikai ábrázolását hozzák létre. Ezeknek az alkotásoknak 3D modell a nevük. A megalkotott modelleket nem csak a film-és moziiparban használják fel, de manapság már saját biciklit vagy lakásterveket is lehet készíteni. Szerencsére ma már számunkra is elérhetőek olyan modern, csúcstechnológiás eszközök és programok, melyek lehetővé teszik a 3D tervezést akár kezdők számára is. A sokféle szoftver között vannak fizetősek, de szerencsére elérhetőek ingyenes verziók is. Mint ahogyan a digitális rajzoláshoz, ehhez a műfajhoz is elengedhetetlen a megfelelő arány- és stílusérzék, viszont ez az ágazat már egy fokkal több informatikai tudást igényel. Mindenképpen ajánlott pár magasabb szintű informatikai leckét venni, mielőtt valaki elkezd 3D-s alkotásokat tervezni. Rengeteg oktatóvideó, illetve olvasmány található az interneten ebben a témában, így autódidakta módon is el lehet sajátítani a szükséges tudást.

Minél több módszerrel alkotnak a művészek, annál színesebbé teszik a világot. Szerencsére a mai világ megannyi lehetőséget biztosít a művészpalánták számára, hogy kiteljesedhessenek.